Pravilno Upravljanje
z E-poštnim računom

S tem pomočnikom, se bomo potrudili in vam razložili kako si pravilno nastavite, arhivirate in optimalno zagotovite delovanje vaše elektronske pošte. Prav tako vam bomo, kar se da razumljivo razložili, kaj pomeni protokol pošte POP3 in protokol IMAP, ne tako kot piše drugod ampak tako da boste razumeli kdaj uporabiti katerega vse prednosti in slabosti.

Kdaj izbrete protokol POP3 in kdaj IMAP?

Kdaj izberemo določen protokol!

IZBIRA PROTOKOLA POP3

LOKALNO ARHIVIRANJE POŠTE (NA NAPRAVI)

Arhiviranje e-pošte na napravi ima svoje prednosti in svoje slabosti. Prednost je ta, da v primeru, da strežnik (odleti) se pokvari, vsa vaša pošta je še vedno na varnem, ker je arhivirana in se nahaja na vašem računalniku. Slabost je ta da v primeru okvare diska ali okvare kakšnega novejšega računalnika, ki ima integriran trdi disk lahko izgubite vso pošto, če niste poskrbeli za pravilno varnostno arhiviranje svojih podatkov. Še ena slabost tega načina prevzemanja pošte je da je dejansko omejen na eno napravo, ker ta naprava prevzema pošto s strežnika in jo fizično hrani na nosilcu podatkov.  Pri strankah, ki želijo prejemati e-pošto še na mobilnih napravah to zna predstavljati težavo ampak obstaja praktična rešitev, ki jo lahko rešimo na sledeči način: Za pregled oz. prevzemanja e-pošte na mobilnih napravah predlagamo strankam uporabo zunanjega e-poštnega naslova (gmail, icloud, yahoo, outlook.com) skratka katerikoli vam ustreza lahko uporabite bolj napredne rešitve z push tehnologijo in prejemate e-pošto hitreje (google in icloud sta tu v prednosti, lahko da je še kdo) odgovarjate sicer tudi lahko na prejeto pošto ampak bo prejemnik na drugi strani dobil pošto z gmail ali icloud računa in ne vašega domenskega. V tem načinu vam omogočimo neposredno preusmeritev vseh prejetih mailov z domenskega e-poštnega računa na zunanji e-poštni naslov (google ali icloud). Prednost e-poštnega odjema POP3, ki jo je vredno izpostaviti je ta, da od vas ne zahteva nobene udeležbe ali dodatnega dela z e-poštnim nabiralnikom, ker se čisti sam z odjemom odjemalca.

IZBIRA PROTOKOLA IMAP

IMAP PREVZEMANJE POŠTE (V OBLAKU - STREŽNIKU)

Arhiviranje pošte v oblaku in prevzemanje le te z odjemalcem po protokolu IMAP je dejansko le preslikava e-pošte s strežnika na lokalne naprave (lahko jih je več in lahko odjemajo pošto hkrati s strežnika tudi na mobilnih napravah), na vseh napravah so spremembe vidne hkrati in takoj, torej če pošiljate pošto z enega boste v odposlani pošti na ostalih videli isto, kar pri POP3 protokolu ne bi bilo možno, ker se pri njem dogaja vse centralizirano torej na eni napravi. 

Tako je IMAP dejansko odličen protokol za uporabnike z več napravami, vendar ima tudi svoje slabosti. V primeru več e-poštnih računov lahko pride do zasmetenosti strežnika oziroma povečanja števila datotek. Te imajo negativni učinek na število obremenitev imenujemo jih INODE. Pri nas je omejitev postavljena na 200.000 obremenilnih enot, kjer so vštete vse datoteke, ki gostujejo na vašem gostovalnem računu zaradi in predvsem optimalnega delovanja. Zato je potrebno skrbeti da ne presežemo te kvote v nasprotnem primeru bo naš račun nehal normalno delovati in nastopitle bodo omejitve. Prav zaradi tega je potrebno IMAP račun redno čistiti vseh nepotrebnih sporočil in ostale navlake ne pozabite po brisanju sporočil še izprazniti koš oz. mapo kjer se izbrisana sporočila nahajajo.

Kakšne so nastavitve za posamezni protokol?

primeri nastavitev za posamezni protokol!

POP3 - SSL - navadno preverjanje gesla

Uporabniško ime: epoštni-naslov@mojakoda.si
Geslo: geslo, ki vam ga posreduje upravljalec ( ali pa si ga sami nastavite)
dohodni strežnik: mail.mojakoda.si – vrata: 995
odhodni strežnik: mail.creing.com – vrata: 465

IMAP - SSL - navadno preverjanje gesla

Uporabniško ime:epoštni-naslov@mojakoda.si
Geslo:geslo, ki vam ga posreduje upravljalec ( ali pa si ga sami nastavite)
dohodni strežnik:mail.mojakoda.si – vrata: 993
odhodni strežnik:mail.creing.com – vrata: 465

Ali lahko do pošte dostopam tudi kako drugače?

DOSTOP DO E-POŠTE PREKO WEB VMESNIKA

DOSTOP DO NABIRALNIKA S POMOČJO SPLETNEGA BRSKALNIKA

Večkrat se nam pripeti, da smo nekje na potovanju in pričakujemo kaj pomembnega ali pa imamo kak nujen opravek, ki ga moramo opraviti vendar nimamo v bližini računalnika (deluje za oba protokola POP3 in IMAP za slednjega je malo verjetno da boste to uporabljali, ker imate na mobilniku nastavljen e-naslov), kakor koli že:

primer pri nas, naša domena mojakoda.si, tako obiščemo naslov: https://www.mojakoda.si/webmail

se nam odpre portal z prijavnim okencem,

uporabniško ime je naš e-naslov, geslo pa moramo vedeti, zato si nastavite zahtevno, geslo, ki si ga boste lahko zapomnili. V samem vmesniku si lahko svoje geslo ponastavite.

Potrebujete pomoč pri nastavitvi e-pošte v odjemalcu?

NE OBUPUJTE NEKDO OD NAŠIH STROKOVNJAKOV ŽE MISLI NA VAS. NE VERJAMETE IZPOLNITE VPRAŠALNIK >